Recents in Beach

General Knowledge Quiz, GK Questions Answers, Online Test

 


General Knowledge Quiz, GK Questions Answers, Online Test

1. From where did Acharya Vinoba Bhave start the Individual Satyagraha in 1940?





ANSWER= (D) Maharashtra
Explain:- Acharya Vinobha Bhave Start individual Satyagraha from Pavnar in Maharashtra in 1940. He was the first individual Satyagrahi and Pt. Jawahar Lal Nehru was the Second one.

 

2. Who was the first Indian to be elected to the British Parliament?





ANSWER= (C) Dadabhai Naoroji
Explain:- Dadabhai Naoroji was elected for the Liberal Party in Finsbury Central in the general election of 1892.

 

3. Who introduced the permanent settlement in Bengal?





ANSWER= (A) Lord Cornwallis
Explain:- Permanent settlement in Bengal was introduced by Lord Cornwallis in 1793.

 

4. Which British Governor General introduced Postage Stamp in India?





ANSWER= (C) Lord Dalhousie
Explain:- He served as Governor-General of India from 1848 to 1856.

 

5. When was the first telegraph line between Calcutta and Agra was opened?





ANSWER= (B) 1853
Explain:- Telegraph line between Calcutta and Agra was started in 1853 during the tenure of Lord Dalhousie.

 

6. When was the Muslim League advocated a separate Muslim State?





ANSWER= (B) At the Lahore Session of 1940
Explain:-The league wanted a separate nation for India’s Muslims because it feared that an independent India would be dominated by Hindus.

 

7. ‘Poorna Swaraj’ was declared to be the goal of the Indian National Congress in its Session of:





ANSWER= (C) Lahore, 1929
Explain:-The Indian National Congress, on 19 December 1929, passed the historic ‘Purna Swaraj’ resolution at its Lahore session.

 

8. Mohan Das Karamchand Gandhi was called as ‘Mahatma’ by:





ANSWER= (B) Rabindra Nath Tagore
Explain:-Rabindranath Tagore gave this title to Mr. Gandhi on 6 March 1915.

 

9. Who abolished 'Sati'?





ANSWER= (C) William Bentinck
Explain:-Sati Abolishen Act was passed on December 4, 1829 by the then Governor-General Lord William Bentinck.

 

10. The title of ‘Sardar’ to Vallabhbhai Patel was given after:





ANSWER= (A) Bardoli Satyagraha
Explain:-Mahatma Gandhi gave Vallabhbhai Patel the title of ‘Sardar’.

Post a Comment

0 Comments