Recents in Beach

GK|| Top 50 One liner General Knowledge Questions Answers

Top 50 One liner General Knowledge Questions Answers

1. In terms of area, which is the smallest state in India?  

Ans- Goa

2. Subhash Chand Bose founded which political party? 
Ans- Forward Block 


3. Which Sikh Gurus started the Gurumukhi script? 
Ans- Guru Angad Dev ji

4. Which mughal emperor built ‘Jama Masjid’? 
Ans- Shahjahan

5. The ultimate source of energy in an ecosystem is? 
Ans- Sun

6. Which was the first English ship that came to India? 
Ans- Red Dragon

7. Due to which factor, clouds do not precipitate in deserts? 
Ans- Low humidity

8. Which architect designed the city of Chandigarh? 
Ans- Le Corbusier

9. The boundary line demarcating India and Pakistan is known as? 
Ans- Radcliffe Line

10. What denotes the smallest temperature? 
Ans- 1°  Kelvin

11. In which latitudes largest quantities of bauxite is found? 
Ans- Tropical latitudes

12. Which city lies to the western most longitudes? 
Ans- Jaipur

13. Right to Constitutional Remedies comes under which rights? 
Ans- Fundamental Rights

14. What is the capital of Lakshadweep? 
Ans- Kavaratti

15. Which waves are used for a communication through artificial satellites? 
Ans- Microwaves

16. Which ruler assumed the title of Hazrat-i-Ala? 
Ans- Sher Shah Suri

17. By whom is the conditions of service and tenure of the Election Commissioner prescribed? 
Ans- Parliament

18. Thermal radiations are electromagnetic wave belonging to which region? 
Ans- Infrared region

19. What is the name of first indigenously developed Super Computer of India? 
Ans- Param

20. Who is the first Indian Tenis player to win boy’s Australian Open Junior Title? 
Ans- Yuki Bhambri

21. Which school of paintings developed independently during the Mughal Period? 
Ans- The Bijapur School

22. What is the current produced by upwelling of cold water off the coast of Chile and Peru known? 
Ans- Humboldt Current

23. In which language did Buddha preach? – 
Ans- Pali

24. The albedo of which cloud is the highest? 
Ans- Cirrus cloud

25. Who was the Finance Minister under Shivaji? 
Ans- Amatya

26. Which dynasty built Khajuraho temples? 
Ans-  Chandelas

27. The Ruhr-Westphalia region is a famous industrial region of which country? 
Ans- Germany

28. Which was the first newspaper to be published in India? 
Ans- Bengal Gazette

29. The Governor General of Fort William became the Governor General of India under which Charter Act? 
Ans- 1833

30. What is an upper air wind system with very high velocities in certain parts of the atmosphere? 
Ans- Jet stream

31. By whom was Din-i-ilahi was accepted? 
Ans- Birbal

32. Which is the second highest peak in the world? 
Ans- K-2 (Godwin Austin)

33. Which Sultan of Delhi introduced measures for improving the quality of fruits? 
Ans- Firoz shah Tughlaq

34. Where is headquarter of SAARC located? 
Ans- Kathmandu, Nepal

35. Which country is the largest producer of Bauxite? 
Ans- Australia

36. Where are the oceanic current named as ‘Kuroshio, Kurile and Alaskan’ located? 
Ans- North Atlantic Ocean

37. Which is the longest passenger rail route in India? 
Ans- Kanyakumari and Jammu Tawi

38. Which Indian freedom fighter was popularly called ‘Mahamana’? 
Ans- Madan Mohan Malaviya

39. 'Anandmath’ was written by whom? 
Ans- Bankim Chandra Chatterjee

40. When was the Reserve Bank of India taken over by the Government? 
Ans- 1948

41. Which is the gas used to extinguish fire? 
Ans- Carbon dioxide

42. Deficiency of which vitamin, causes xerophthelmia? 
Ans- Vitamin A

43. Which electromagnetic radiation has the smallest wavelength? 
Ans- Gamma rays

44. Which glass is used in bullet proof screens? 
Ans- Reinforced glass

45. Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest? 
Ans- Bachendri Pal

46. What is the difference in time between Indian Standard Time (IST) and Greenwich Mean Time (GMT)? 
Ans- 05:30 hours

47. In which was Indian Constitution amended for the first time? 
Ans-1951

48. In which is ‘Foot and Mouth Disease’ found? 
Ans- Cattle

49. Who decides the number of Judges in a High Court? 
Ans- President

50. In which year Swarn Jayanti Gram Swa-Rozgar Yojna came into being? 
Ans- April 1999

Post a Comment

0 Comments